niedziela, 26 czerwca 2016

Krucha tarta z serem i truskawkami

Kruchy spód:
150g mąki orkiszowej
130g chłodnego masła
3 duże łyżki miodu
1 łyżka wody

Masa serowa:
400g białego sera
5 łyżek śmietany
3 jajka
6-8 dużych łyżek miodu
skórka otarta z jednej cytryny

Polewa:
5-6 łyżek oleju kokosowego
6 łyżeczek kakao

Do miski wsyp mąkę, dodaj masło, miód, łyżkę wody i zagnieć ciasto. Włóż do zamrażalnika na około 30 minut. Po tym czasie wyjmij ciasto i wyłóż nim formę. Wierzch ciasta nakłuj widelcem i piecz około 25 minut w temperaturze 180°C na złoty kolor.

W misce utrzyj ser ze śmietaną, jajkami, miodem i skórką z cytryny. Masę przełóż na podpieczony spód i piecz do czasu, aż masa się zetnie (około 40 minut).

W garnuszku podgrzej olej kokosowy i wymieszaj z kakao. Gotową polewę rozprowadź na wierzchu tarty i udekoruj truskawkami.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz