czwartek, 1 września 2016

Sernik ze śliwkami na kruchym spodzie

Składniki na spód:
320g mąki orkiszowej
200g masła
4 łyżki kakao
60g miodu
duża szczypta soli

Składniki na masę serową:
1 kg białego sera
250g masła
4 żółtka (z białek ubij pianę)
1/2 łyżeczki sody
1/2 lub 1 cała laska wanilii
1 łyżka mąki ziemniaczanej
miód (do smaku)

Wymieszaj wszystkie składniki na spód ciasta. Wstaw do lodówki na pół godziny lub dłużej. Następnie wylep ciastem spód i brzegi formy. Na spód wyłóż przekrojone na pół śliwki. Wszystkie składniki na masę serową zmiksuj, na koniec połącz delikatnie łyżką z ubitą pianą z białek. Masę wylej na śliwki i piecz około godziny (na złoty kolor) w nagrzanym do 180 stopni C piekarniku.

1 komentarz:

  1. Taki sernik można jeść bez opamiętania... ale oczywiście trzeba znać umiar :-)

    OdpowiedzUsuń