poniedziałek, 18 lipca 2016

Drożdżowe jagodzianki

Kto z nas nie lubi bułek z jagodami? W każdym razie mi trudno jest się oprzeć :) Chodź wykonanie jest czasochłonne, warto poświęcić jedno popołudnie, a potem cieszyć się pięknym zapachem i zniewalającym smakiem jagodzianek.

Składniki:
1 kg mąki orkiszowej
1 szklanka cukru trzcinowego + dodatkowo do środka bułek
2 szklanki ciepłego mleka
120g drożdży
125g masła
 3 całe jajka + 2 żółtka (do ciasta)
1 jajko (do smarowania bułek)
 szczypta soli

1. Z podanych składników zrób zaczyn: rozkruszone drożdże rozetrzyj z łyżeczką cukru, dodaj łyżkę mąki i trochę ciepłego mleka. Wymieszaj i zostaw pod przykryciem do wyrośnięcia.
 
2. Gdy zaczyn będzie gotowy, wsyp resztę mąki, wlej jajka utarte wcześniej z resztą cukru, wlej pozostałe mleko i dodaj szczyptę soli. Wyrób ciasto. Gdy ciasto będzie odchodziło od ręki, wlej letnie, rozpuszczone masło. Wyrabiaj ciasto, aż będzie gładkie i pulchne. Oprósz ciasto mąką (by nie przyklejało się do miski), przykryj ściereczką i pozostaw do wyrośnięcia.
 
3. W międzyczasie przygotuj jagody: wymieszaj je z odrobiną mąki, tak, żeby nie kleiły się do siebie. Przygotuj roztrzepane w miseczce jajko.
 
4. Gdy ciasto będzie gotowe, odcinaj kawałki, lekko je spłaszczaj, do każdego nakładaj jagody i trochę cukru. Następnie zlepiaj i formuj w kształt bułek.
 
5. Bułki kładź na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia zlepioną częścią do dołu. Każdą bułkę posmaruj roztrzepanym jajkiem.
 
6. Piecz około pół godziny (aż się zrumienią na złoty kolor).

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz