piątek, 26 sierpnia 2016

Ciastka pomarańczowo-migdałowe


Składniki:
250g masła
 70g cukru kokosowego
2 jajka
320g mąki orkiszowej
1 łyżeczka sody
1/3 łyżeczki soli
80g zmielonych migdałów
skórka otarta z 1 pomarańczy


W większej misce utrzyj masło z cukrem kokosowym. Dodaj jajka i zmiksuj. Wymieszaj ze sobą mąkę i sodę i dodawaj po łyżce do masła, wciąż ucierając masę. Na koniec dodaj skórkę pomarańczową, sól i zmielone migdały. Wstaw miskę do lodówki na około 30 minut. Nagrzej piekarnik do 200 stopni C. Na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia układaj niewielką ilość ciasta, spłaszczając je łyżką i formuj w kształt ciastek (pamiętaj by zachować odstęp między ciastkami). Piecz około 10 minut na złoty kolor.

Ciasteczka te świetnie smakują również przełożone konfiturą wiśniową lub polane czekoladą.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz