niedziela, 14 sierpnia 2016

Ciasto amerykaniec

Składniki:
1 kg jabłek (świeżych lub przesmażonych)
3 szklanki mąki orkiszowej
3 jajka
3-4 duże łyżki miodu
1,5 szklanki oleju (np. kokosowego)
2 łyżeczki sody
2 łyżeczki kakao
2 łyżeczki cynamonu
garść rodzynek
garść orzechów włoskich

Jabłka umyj, oczyść z gniazd nasiennych i pokrój w kostkę. Jajka utrzyj z miodem. Dodaj olej, mąkę wymieszaną z sodą, kakao i cynamonem.Wszystko dokładnie wymieszaj. Następnie dodaj posiekane orzechy, rodzynki i pokrojone w kostkę jabłka. Wszystko dokładnie wymieszaj. Ciasto przełóż do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz w temperaturze 180 stopni C około 45-50minut.
Do ciasta można zrobić czekoladową polewę: wymieszaj olej kokosowy z kakao i polej ciasto, gdy przestygnie.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz