Składniki na ciasto:
550g mąki orkiszowej
30g świeżysz drożdży
40g miodu + łyżeczka na zaczyn
2 jajka
70g masła
250ml mleka
szczypta soli
Składniki na masę:
450g białego sera
2 duże łyżki śmietany
1/2 szklanki maku
2/3 szklanki miodu
1 żółtko jajka
1 białko jajka do posmarowania bułek przed pieczeniem
1. W małej miseczce zrób zaczyn: rozkrusz drożdże, dodaj 3 łyżki ciepłego mleka i łyżeczkę miodu. Naczynie nakryj ściereczką i odstaw na 15 minut w ciepłe miejsce.
2. W drugiej większej misce wymieszaj masło, miód i szczyptę soli z ciepłym mlekiem. Odstaw do ostygnięcia. Następnie dodaj jajka oraz mąkę i wymieszaj. Połącz masę z zaczynem, wyrób ciasto. Przykryj miskę ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 30-40 minut (uwaga: ciasto z miodem nie wyrośnie tak jak ze zwykłym cukrem, przy czym nie należy się przejmować i po podanym czasie przejść do następnego punktu).
3. Przygotuj masę: wszystkie składniki na masę umieść w misce i zmiksuj.
4. Przygotuj stolnicę, posyp ją mąką. 1/2 ciasta rozwałkuj na kształt prostokąta (mniej więcej) o około 0,5cm grubości. Wierzch posmaruj 1/2 masy makowo-serowej i zwiń jak roladę. Potnij na 3cm kawałki, układaj na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, lekko spłaszczając ręką bułki. Wierzch posmaruj białkiem jajka. Te same czynności powtórz z pozostałą resztą ciasta. Piecz około 30-40 minut w temperaturze 190 stopni C, sprawdzając ciasto wykałaczką.
Poniżej kilka zdjęć:
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz