Masa jabłkowa:
1 kg jabłek
4 duże łyżki miodu
czubata łyżeczka cynamonu
łyżeczka imbiru
łyżeczka kardamonu
1/2 łyżeczki mielonych goździków
zmielona laska wanilii
Składniki na ciasto:
3 szklanki mąki orkiszowej
250g masła
3 łyżki cukru trzcinowego, np. Bionica
4 żółtka
2 łyżeczki sody
Składniki na pianę:
4 białka
1/3 szklanki cukru trzcinowego lub 3 łyżki miodu
Jabłka pokrój na niewielkie cząstki i upraż w garnku z podanymi składnikami. Połącz ze sobą wszystkie składniki na ciasto i je zagnieć. Ubij pianę z białek, następnie dodaj cukier lub miód i zmiksuj. Na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia wykładaj kolejno:
- 2/3 ciasta
- pianę z białek i cukru
- uprażone jabłka
- 1/3 ciasta
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz