wtorek, 23 sierpnia 2016

Szarlotka



Masa jabłkowa:
1 kg jabłek
4 duże łyżki miodu
czubata łyżeczka cynamonu
łyżeczka imbiru
łyżeczka kardamonu
1/2 łyżeczki mielonych goździków
 zmielona laska wanilii


Składniki na ciasto:
3 szklanki mąki orkiszowej
250g masła
3 łyżki cukru trzcinowego, np. Bionica
4 żółtka
2 łyżeczki sody 

 Składniki na pianę:
4 białka
1/3 szklanki cukru trzcinowego lub 3 łyżki miodu


Jabłka pokrój na niewielkie cząstki i upraż w garnku z podanymi składnikami. Połącz ze sobą wszystkie składniki na ciasto i je zagnieć. Ubij pianę z białek, następnie dodaj cukier lub miód i zmiksuj. Na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia wykładaj kolejno:
  • 2/3 ciasta
  • pianę z białek i cukru
  • uprażone jabłka
  • 1/3 ciasta
Piecz około 30-40 minut w temperaturze 180 stopni C na złoty kolor.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz