Do dzbanka wlej 1/4 objętości czarnej herbaty, 2/4 świeżo zaparzonej mięty. Resztę dzbanka dopełnij kostkami lodu. Dodaj sok wyciśnięty z połowy cytryny. Dosłódź miodem lub cukrem trzcinowym. Pysznie orzeźwia!
piątek, 9 września 2016
czwartek, 8 września 2016
Ciastka z suszonymi śliwkami i morelami
Składniki:
150g miękkiego masła
100g cukru trzcinowego np. Bio Planet
170g mąki orkiszowej
30g kakao
łyżeczka sody
jajko
pół laski zmielonej wanilii
50g migdałów lub orzechów laskowych/włoskich
80g suszonych śliwek np. Bio Planet
80g suszonych moreli np. Bio Planet
Utrzyj w misce masło z cukrem i wanilią. Dodaj mąkę, kakao, sodę, jajko i suszone owoce i migdały pokrojone w kostkę i wyrób ciasto. Na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia układaj ciasto (zachowując odpowiedni odstęp) i lekko spłaszczając masę, formuj w kształt ciastek. Piecz w temperaturze 190 stopni C przez około 15-17 minut.
środa, 7 września 2016
Pudding chia
Składniki:
pół szklanki mleka np. kokosowego
1 łyżka nasion chia
owoce leśne
miód do smaku
Nasiona chia zalej zimnym mlekiem i wstaw na noc do lodówki. Następnego dnia dosłódź pudding miodem, ułóż na wierzchu owoce leśne, posyp musli.
wtorek, 6 września 2016
Jaglanka z prażonymi jabłkami i żurawiną
Składniki:
1/3 szklanki kaszy jaglanej
1 średnie jabłko
garstka żurawiny
cynamon, imbir, kardamon, goździki
posiekane migdały
Kaszę jaglaną ugotuj w niepełnej szklance wody. Obrane i pokrojone jabłko upraż na maśle klarowanym lub oleju kokosowym. Połącz kaszę z jabłkiem, dodaj żurawinę, migdały i po szczypcie każdej z przypraw.
niedziela, 4 września 2016
Gofry kakaowe
Składniki (na 8 sztuk):
1,5 szklanki mleka (np. roślinnego)
2 szklanki mąki orkiszowej
3 jajka
6-7 łyżek oleju kokosowego
1 łyżka kakao
2 łyżeczki sody
1/2 łyżeczki soli
Zmiksuj wszystkie składniki. Posmaruj gofrownicę olejem (tylko przed upieczeniem pierwszego gofra) i piecz gofry około 5 minut.
sobota, 3 września 2016
Kompot z jabłek z cynamonem i wanilią
Składniki:
5-6 dużych jabłek
10 szklanek wody
6 daktyli
1/2 laski cynamonu
1/2 laski wanilii
2 goździki
Jabłka obierz ze skórki i pokrój na ćwiartki. Wszystkie składniki zalej wodą, doprowadź do wrzenia i gotuj na małym ogniu przez 30 minut.
czwartek, 1 września 2016
Sernik ze śliwkami na kruchym spodzie
Składniki na spód:
320g mąki orkiszowej
200g masła
4 łyżki kakao
60g miodu
duża szczypta soli
Składniki na masę serową:
1 kg białego sera
250g masła
4 żółtka (z białek ubij pianę)
1/2 łyżeczki sody
1/2 lub 1 cała laska wanilii
1 łyżka mąki ziemniaczanej
miód (do smaku)
Wymieszaj wszystkie składniki na spód ciasta. Wstaw do lodówki na pół godziny lub dłużej. Następnie wylep ciastem spód i brzegi formy. Na spód wyłóż przekrojone na pół śliwki. Wszystkie składniki na masę serową zmiksuj, na koniec połącz delikatnie łyżką z ubitą pianą z białek. Masę wylej na śliwki i piecz około godziny (na złoty kolor) w nagrzanym do 180 stopni C piekarniku.
Subskrybuj:
Posty (Atom)